Pârjoale moldovenești, bune de-ți lingi degetele!

“Cu piure de cartofi şi varză murată, pârjoalele bucură şi satură de sute de ani omenirea daco-latină condimentată cu ceva prafuri bulgaro- lingvistice”, a spus atât de frumos Radu Anton Roman.

Însă doar pregătite după următoarea rețetă ne duc cu gândul senzaționalele pârjoale ale bunicii, al căror gust este inconfundabil.

Loading...

Mod de preparare:

Pentru obținerea acestor minunății culinare, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 500 g carne de viţel, 500 g ceafă de porc, 150 ml lapte, 350 g miez de pâine albă, 2 cepe mari, mărar, pătrunjel, 4 ouă, 300 g unt, 1 cartof, 200 g pesmet (la ţară se pune mălai), piper, sare.

Pentru început, tocați bine carnea, iar separat puneți pâinea la înmuiat în lapte, apoi stoarceți.

Tocați mărunt ceapa și puneți-o să se înmoaie bine în unt, dar pe foc mic, apoi tocați tot mărunt pătrunjelul și mărarul. Radeți cartoful pe răzătoarea mica și bateți bine ouăle. Amestecați pasta de carne cu pâinea, ceapa, ouăle, mărarul, pătrunjelul, cartoful, piperul și sare după gust. Nu uitați să adăugați 100 g de unt.

Într-o farfurie puneți pesmet fin sau mălai. Luați din acest preparat aproximativ cât încape într-un polonic și tăvăliți prin pesmet, apoi turtiți la 1 cm grosime și alungiți. Prăjiți în ulei încins, într-o tigaie acoperită, pe foc mic, având grijă să se rumenească bine pe ambele părți.

Vezi cum să faci cea mai bună PIFTIE DE PORC. Trebuie neapărat să eviți greșeala pe care multe GOSPODINE o fac… Vezi aici!

Ingrediente:

– jumătate de căpăţână de porc

– 2 „adidaşi“ de porc

– câteva bucăţi de şorici

– 2 morcovi (opţional, dau un gust puţin dulce)

– rădăcina de ţelină

– o linguriţă boabe de piper

– sare

– 5-6 căţei de usturoi

– un păstârnac (opţional)

Mod de preparare:

Puneţi apă suficientă de la bun început.

Căpăţână de porc se taie în bucăţi potrivite, iar într-o oală încăpătoare se pun la fiert urechi, rat, bucăţi de carne şi şoriciul, oase de rasol, adidaşi de porc, dar şi morcovii întregi şi bucăţile de ţelină, puţină sare şi boabele de piper.

Important este ca apa să acopere bine carnea, pentru că nu aveţi voie să completaţi cu apă dupăce aceasta se va evapora în timpul fierberii, ne sfătuieşte Elisabeta Stoica din Bucureşti, gospodină cu zeci de ani de experienţă.

Se fierbe totul la foc potrivit, până când începe carnea să se desprindă de pe oase.

Nu uitaţi că în timpul fierberii să îndepărtaţi grăsimea şi spuma care se adună la suprafaţă.

După ce carnea a fiert, scoateţi totul din apă pe platouri, inclusiv legumele, şi separaţi carnea de os.

Zdrobiţi usturoiul şi frecaţi-l cu sare, trageţi de pe foc oală cu zeamă în care a fiert carnea şipuneţi usturoiul în ea, apoi amestecaţi totul bine.

Lăsaţi compoziţia la odihnit timp de 10 minute. Rezultatul trebuie să aibă o consistentă uşor lipicioasă.

Pentru a verifică dacă piftia se va închega, puteţi să puneţi nişte zeamă pe o farfuriuţăşi să o băgaţi puţin la frigider.

Dacă se încheagă, atunci puteţi să va vedeţi mai departe de treaba.

Carnea se repartizează în vase mai mici, boluri, vase yena sau farfurii, şi puteţi săaşezaţi la baza şi morcovul fiert tăiat rondele, dacă doriţi să formaţi un design mai vesel după ce răsturnaţi piftia.

Urmează să turnaţi zeamă peste bucăţile de carne, până le acoperiţi, dar folosiţi o strecurătoare, pentru că piftia să iasă clară.

Vasele cu piftie se dau la frigider până se încheagă. Puteţi să o serviţi cu puţină boia dulce presărată deasupra.

Loading...